Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
pompieri....
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 09:10PM
Registered Member #10117

e destul de simplu, teoretic. trebuie facut raport pe fiecare luna in care se cere liber pt orele suplimentare(max 32/luna, adica max 8 ore/sapt). fiecare sa-si calculeze pt el. dar pe saptamana, nu pe tot anul cum scrie in metodologie. codul muncii vorbeste de calcul saptamanal referitor la orele suplimentare care trebuie acordate in max 60 de zile. ore suplimentare sunt cele care depasesc 40 ore/sapt. si nu au legatura cu acordarea sporului de weekend. daca asteptati un an, libere nu au cum sa va dea si singura solutie va fi sa cereti banii. fiecare alege pt el acum. banii se pot cere si pt o perioada de max 3 ani in urma, dar nu mai mult, caci se prescrie. asta pt orele suplimentare(max 32 pe luna). pt ce depaseste, e alta poveste... raport in care sa se indice perioada de referinta in care sa va planificati liberele.
doar ca atentie, trebuie invocat pt fiecare punct baza legala pt ce cereti!
si nu in ultimul rand, orele libere corespunzatoate sunt ore platite, deci pontate ca lucrate. nu se scad din luna in care se acorda!
Back to top
F.A.D
Sat Mar 21 2015, 09:39PM
off ce vremuri traim
Registered Member #3926

aceasta discutie am avut si eu cu al meu sef in care i-am cerut sa tina seama ca liberele sunt libere platite si mi-a ras in nas....
Back to top
mihaimihai
Sat Mar 21 2015, 09:51PM
Registered Member #5247

Ai perfecta dreptate Klaus inainte de faza asta nu m am gandit niciodata la orele suplimentare prestate si nici nu cred ca ma gandeam vreodata , la fel si cu celelalte drepturi ......Cat despre prejudiciul pe care il sufar , eu nu consider ca poate fi recuperat in bani , anumite lucruri , cum ar fi timpul liber petrecut alaturi de cei dragi nu are valoare , sanatatea fizica si mentala iar nu are valoare , iar daca cineva mi a cauzat toate acestea incalcand legea sau depasindu si atributile eu unul consider ca a comis un abuz ori abuzurile din cate stiu sunt sanctionate de codul penal , acum exista si varianta a doua in care nimeni sa nu fi incalcat nici o lege , nimeni sa nu si fi depasit atributiile .
Back to top
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 09:59PM
Registered Member #10117

verbal, poate sa spuna orice si sa rada oricat vrea... ca pana la ceva scris, el e seful si tu nu contezi in fata lui... mai ales daca este unul care crede ca mama legilor in romania e celebra metodologie.
cu un raport bine facut in scris, situatia e alta... ei trebuie sa raspunda tot in scris. si atunci ii vei rade tu in fata lui cand vei avea cel putin trei ture libere pe luna.
Back to top
1 User said Thank to johnny.b for this Post :
 Klaus (21 Mar 2015, 22:05)
Klaus
Sat Mar 21 2015, 10:05PM
Registered Member #3279

@F.A.D - una este sa discuti (verbal), alta este sa fie (in) scris. Conform proverbului (romanesc), Verba volanta, scripta manenta.

@lege_si_ordine - la drepturi salariale termenul de prescriptie este cel general, de 3 ani, prevazut la art. 2517 din Noul Cod Civil. Asa este prevazut si in Codul Muncii, atat la art. 171, alin. (1) - Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate., cat la art. 268, alin. (1) - Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: ... lit. c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator.

Numai ca au tot fost date ceva Legi, HG-uri, OG-uri sau OUG-uri, care apar periodic, nu le stiu pe toate, si care precizeaza ca timpul lucrat in plus trebuie recuperat prin acordarea de timp liber corespunzator, nu se pot plati (pe motiv de lipsa bani).
Pentru 2012 retin ca era Legea nr. 283/2011, care a modificat modificarea... OUG nr. 80/2010 la HG nr. 37/2008, bagand art. 7, alin. (1) In anul 2012, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator. LINK
In 2014 a aparut OMAI nr. 101 privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru personalul MAI care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale, ala cu plata sporului de 75% pentru SDSL... Dar, de la inceputul anului s-a aplicat OUG nr. 103/2013 - salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, care la art. 9, alin. (1), scria ca In anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator. LINK
Numai cineva cu placeri sado-maso poate incerca recuperarea in justitie a banilor sau compensarea cu timp liber pentru ce a fost acum 3 ani. Dar pentru ca mai marii au declansat pe 10.02.2015 olipmiada numararii orelor prestate, a celor platite ca munca suplimentara si a celor compensate cu timp liber, de acum fiecare cu condicuta lui.

Cum scriam si alta data, cereti evidentierea distincta a sporului de SDSL si a celui de munca suplimentara, ambele fiind de 75%. Numarul maxim de ore de munca suplimentara platite pe an poate fi de 46 saptamani x 8 ore = 368. Daca se ponteaza o zi de SDSL si ca ore de munca suplimetara platita, sporul se cumuleaza, fiind de 150%.
Back to top
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 10:07PM
Registered Member #10117

numarul de ore suplimentare nu poate fi mai mare de 360/an.
Back to top
Klaus
Sat Mar 21 2015, 10:15PM
Registered Member #3279

@johnny.b - eu am socotit 52 saptamani/an - 6 CO+COS = 46 saptamani (fara a face farmacie la 10 ani vechime, iese cu virgula). Saptamana normala are 40 ore, cea cu munca suplimentara 48, deci diferenta de 8 ore suplimentare/saptamana x 46 saptamani de munca/an = 368 ore/an.
Ca ordin de marime tot p'acolo este...

[ Edited Sat Mar 21 2015, 10:17PM ]
Back to top
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 10:25PM
Registered Member #10117

da, e corecta gandirea, dar legea 284/2010 spune ca plafonul maxim este de 360 de ore suplimentare.
Back to top
F.A.D
Sat Mar 21 2015, 10:27PM
off ce vremuri traim
Registered Member #3926

stiu ca ce e scris e cel mai bine dar eu am incercat sa mediez oarecum si sa-i deschid ochii dar se pare ca eclipsa de ieri are efect indelungat, cu toate ca i-am adus xerocopii la toate legile in vigoare, dar se pare ca metodologia are caracter de biblie
Back to top
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 10:35PM
Registered Member #10117

e de inteles, se alege calea pasnica, dar... omul e constrans de cei mari sa bage pumnul in gura celor mici. si astfel, nu o sa fii tu bagat in seama prea mult. plus ca nu e jurist, nu are cunostinte in domeniu si, datorita IQ-ului mic, nici nu vrea sa invete ca are o raspundere mare in toata schimbarea asta.
metodologia si atat... doar ca in fata instantei ei nu stiu ca nu te poti prezenta si apara cu un ordin ilegal primit de mai sus.
Back to top
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 10:37PM
Registered Member #10117

de aia spun ca orice raport verbal e egal cu zero
Back to top
F.A.D
Sat Mar 21 2015, 10:41PM
off ce vremuri traim
Registered Member #3926

dorinta mea e sa generez o anume suma de ore suplimentare si apoi sa fac raportul, sa nu am ,,surprize ,, in hartiile lor.
Back to top
johnny.b
Sat Mar 21 2015, 10:47PM
Registered Member #10117

da, dar atentie! ca orele suplimentare se compenseaza in 60 de zile. ce depaseste nu se mai compenseaza decat cu bani. si banii aceia... sunt mai greu de obtinut.
Back to top
Klaus
Sat Mar 21 2015, 11:20PM
Registered Member #3279

@johnny.b - este un exemplu clasic de necorelare intre legi. Oricum, Codul Muncii este promulgat prin Legea nr. 53/2003, care este lege organica, in timp ce Legea nr. 284/2010 este una ordinara, deci nu putea sa fie mai restrictiva decat cea organica.

Cat despre plata orelor suplimentare, lesne poate fi facut un stat suplimentar care sa stea in asteptarea finantarii cateva luni, pana vin bani de la buget (care nu a fost construit cu banii pentru aceste ore). Pe seceta asta (financiara) continua se poate merge pe ideea ca banii vor apare la rectificare, legal posibila in a doua jumatate a anului. Ca alta ipoteza, in lipsa banilor orele prestate in plus din aceste luni se vor compensa la sfarsitul anului prin ture libere, nu scrie nicaieri ca ele se baga la plata lunar. Daca vor, pot baga la plata ca ore munca suplimentara 360 (sau 368) ore facute in plus in lunile septembrie si octombrie, astfel scapand de o grija. Asa ca termenul de 60 zile este usor de fentat, nu poti obliga angajatorul sa ti le ponteze ca munca suplimentara cand vrei tu, ci cand vrea pixul lui.

@F.A.D - de unde sa stii cate si care ore iti vor fi socotite munca suplimentara, cate si care ore se vor compensa cu ture libere?

@mihaimihai - nu orice fel de abuz este de natura penala.

[ Edited Sat Mar 21 2015, 11:23PM ]
Back to top
mihaimihai
Sat Mar 21 2015, 11:54PM
Registered Member #5247

Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică .

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF