Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
pompieri....
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Ionica H
Sun Mar 29 2015, 10:23PM
Ionica H
Registered Member #1930

.

[ Edited Tue Dec 04 2018, 06:50PM ]
Back to top
3 User said Thank to Ionica H for this Post :
 criss-cross (29 Mar 2015, 22:27) , F.A.D (29 Mar 2015, 22:59) , bushes (31 Mar 2015, 13:19)
TUNZA
Sun Mar 29 2015, 11:38PM
Registered Member #10183

Ceva noutăți despre program?
Back to top
TUNZA
Sun Mar 29 2015, 11:49PM
Registered Member #10183

Să vă spun pățania mea recentă…
Vineri am constatat cu mirare că am mai puțini bani pe cardul de salariu.Comparînd rîndul 11 (rest de plată) de pe fluturașe am dedus că pe luna februarie am luat mai puțin cu aproape 300 de lei față de luna ianuarie.Inițial am crezut că e o greșeala așa că am sunat la compartimentul Financiar.Raspunsurile m-au uimit .
Întrebare: Din ce cauza am luat mai puțini bani pe luna februarie?
Răspuns :Au fost mai puține zile de sîmbătă și duminică pe care le-ați lucrat( 32 S.D.SL.)Restul peste 2 luni(sdsls=0,în cazul meu,adică nimic peste 2 luni)
Întrebare: Cîte ore mi-au fost plătite pe luna februarie?
Răspuns: 160,adica 40 de ore pe săptămînă.
Întrebare: Cum?Nu 48?
Răspuns: Nu, nici o oră în plus.Nu se plătesc ore suplimentare,să vi le dea liber comandantul,nu e treaba noastră.
Întrebare: Luna viitoare lucrez în 3 săptămîni un nr. de 168 de ore(7 ture) și am și concediu de odihnă o săptămînă.Le plătiți pe toate 168 de ore?
Răspuns: Nu ,doar 120 de ore +C.O..
Întrebare:Și restul de 48 de ore?
Răspuns:Păi ,în cazul acesta TNL trebuia sa fie calculat pentru 3 săptămîni nu pentru o lună,adică 120 ore.
Întrebare:Orele de S.D.S.L.S se vor plati sigur peste 2 luni?
Răspuns:Să sperăm,normal trebuie date liber.Cum justificăm peste două luni de ce nu s-a dat liber pentru ele și le plătim cu 175%,cînd voi nu mai încăpeți în unitate?
Concluziile mele:
1)Liberul corect trebuie calculat în felul următor: 8+8+8,
adică o tura de 24 desfășurată pe 3 zile la program de 8 ore.
Dacă am liber tura viitoare ,nu mai lucrez 24de ore (sau 8+8+8) pe care nu le mai adaug la T.L.(timp lucrat).În tura liberă dacă aș fi lucrat aș fi facut doar 24 de ore.
2)Pe timpul C.O. NU SE PLĂTEȘTE NIMIC ÎN PLUS.Așadar ,facem următorul calcul:
12luni-1,5luni(c.o.+c.s.)=10,5luni
10,5luni X 7ture pe lună(cît ne sînt plătite)=73 ture
Ore SDSLS(170%) aprox. 170/an adică 170/24=7ture(pentru care nu se mai dă liber,dacă se vor plăti)
73 +7 =80 ture pe an care ne vor fi plătite(maxim).Restul?
Programul de 24/48 nu constituie pentru mine o problemă atît timp cît lucrez 7,maxim 8 ture pe lună (cu tot cu sdsls).
Doar atît mi se plătește.
Back to top
2 User said Thank to TUNZA for this Post :
 joker (30 Mar 2015, 17:00) , Klaus (30 Mar 2015, 20:37)
F.A.D
Mon Mar 30 2015, 07:30AM
off ce vremuri traim
Registered Member #3926

ai mare dreptate doar ca pentru ei e foarte greu sau nu vor sa inteleaga. de platit nu vor plati niciodata orele suplimentare. ce nu inteleg ei este faptul ca turele in plus cand se dau liber trebuiesc pontate pentru a fi platit si se scad din TN al urmatoarei luni, iar la noi nu exista o evidenta in sensul acesta. prima vorba a lor este ,,pai te platesc de doua ori ?,,fara a gandi si cand l-am intrebat cate ore TN ma plateste pe luna in comparatie cu cate am facut a dat in balbaiala. pai unde ma platesti frate de doua ori daca tu nu le platesti ? eu cred ca e rea vointa sau intimidare !

[ Edited Mon Mar 30 2015, 07:32AM ]
Back to top
DANI-EL
Mon Mar 30 2015, 08:54AM
Registered Member #9986

Comandantii nostri nu inteleg notiunea de "ore suplimentare si timp liber acordat pentru acestea".Au fost obisnuiti in atatia ani sa te cheme din timpul tau liber cand aveau nevoie/chef fara sa fie nevoie,incat nu le pica bine sa iti calculeze orele/zilele muncite in plus.
Back to top
johnny.b
Mon Mar 30 2015, 01:40PM
Registered Member #10117

Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.

Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 139. [enumerarea sarbatorilor legale in care nu se lucreaza]
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140. [programul special de lucru în zilele de sărbătoare]
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Art. 141. [continuitatea activitatii in cazuri speciale]
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 150. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Dragi prieteni, cam asta e tot ceea ce trebuie sa stiti referitor la "hotia pe fata".
Este o selectie de articole din Codul muncii, doar ceea ce ar trebui sa va intereseze.
Retineti faptul ca in niciun caz celebra metodologie nu poate avea prevederi care sa incalce Codul muncii! Iar daca are, ele sunt nule.
Back to top
1 User said Thank to johnny.b for this Post :
 mihaimihai (30 Mar 2015, 19:31)
Tepes 1
Mon Mar 30 2015, 08:05PM
Registered Member #10014

DANI-EL wrote ...

Comandantii nostri nu inteleg notiunea de "ore suplimentare si timp liber acordat pentru acestea".Au fost obisnuiti in atatia ani sa te cheme din timpul tau liber cand aveau nevoie/chef fara sa fie nevoie,incat nu le pica bine sa iti calculeze orele/zilele muncite in plus.

Pai isi permit sa cheme, pe oricine! Eu unu daca as putea sa-l muncesc pe unu' pana la epuizare fara sa-i dau nimic l-as munci fara probleme! Asta e, daca te complaci in prostie sau in citate "Lasa ca e bine si asa, macar iti da". Pai nu mai bine iti da si niste m*, ca e tot bine. Iti da m* bonus, sa nu uiti ca esti prost! Rad ei, glumesc, se prostesc,ce sa mai - SMECHERIA INTRUCHIPATA. Au venit de unde or fi venit si au prins nu stiu ce. Nu toti sunt la fel. Unii lupta altii rad, "lasa ca se zbat prostii astia si pentru noi" - zic unii ( aia, saracii, carora le-a murit ultimul neuron). Multa la revedere celor ca ei!

[ Edited Mon Mar 30 2015, 08:09PM ]
Back to top
cetateanul turm
Mon Mar 30 2015, 09:26PM
Registered Member #10165

Si eu am luat bani mai putin in februarie față de ianuarie cu toate ca am muncit mai mult. Unde e logica si banii pe care nii promiteau. Hotii...
Back to top
Pârvu Florin
Mon Mar 30 2015, 10:25PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

doru.cu wrote ...

La Mures, IS, incepe sa ameninte oamenii care-s cer drepturile.
Intreb si eu...daca se merge la Avocatul Poporului sau te mai documentezi nitel, Citez: de la IS,citire " se destabilizeaza sistemul militar". Oare ii chiar asa, in ce vremuri traim? Sau nu mai da bine pe sticla ???
Regulamentele militare spun: Comandantii reprezinta drepturile subordonatilor, de asta nu avem sindicat, fiindca ne reprezinta Cdt. . Cred ca ii nevoie de manageri adevarati, cu psihologicul la zi.

Ce le-or fi punând, băi frate, în funcția asta de inspector șef, să nu mai zic de aia de inspector general sau de secretar de stat, de se transformă din niște băieți dulci ca mierea, să-i pui la rană, nu altceva, în niște fiare intolerante, care nu mai văd alt adevăr decât al lor?
Back to top
1 User said Thank to Pârvu Florin for this Post :
 bushes (31 Mar 2015, 13:19)
Klaus
Tue Mar 31 2015, 12:06AM
Registered Member #3279

S-au scos la concurs functiile de prim-adjunct si adjunct la 2, respectiv 5 ISU-uri. Pentru Bucuresti-Ilfov interviurile se tin pe 21, respectiv 22.04. LINK

In facultate aveam un profesor care ne spunea ca pe timpul WW2, cand se auzeau avioanele americane uruind pe sus, ploiestenii se rugau Du-i Doamne la Bucuresti!, iar bucurestenii invers, Du-i Doamne la Ploiesti! Pe 22.04 multi pompieri bucuresteni si giurgiuveni vor fi foarte religiosi, murmurand Du-l Doamne la Giurgiu!, respectiv Du-l Doamne la Bucuresti!
Desigur, fan-cluburile se vor ruga sa ramana in gradina lor.
Este nevoie sa mai mentionez la care clasic in viata ma refer?

[ Edited Tue Mar 31 2015, 12:07AM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 bushes (31 Mar 2015, 13:17)
mihaimihai
Tue Mar 31 2015, 12:30AM
Registered Member #5247

@klaus - nu mi ati mai raspuns ....de ce art.77 din rg1 nu se mai respecta ? Tot am auzit in ultima vreme cum ca suntem militari si deaia trebuie sa tinem capul plecat , poi daca tot suntem militari ( si suntem ) avem niste regulamente de respectat . Sa nu mai zic de indatoririle comandantilor nostri care ...sunt si ei tot militari..ei nu au oare in subordine niste oameni ale caror drepturi trebuie sa le apere ?
Back to top
Klaus
Tue Mar 31 2015, 12:45AM
Registered Member #3279

@mihaimihai - din cate retin RG-1 din care ai citat este abrogat, in noua forma nu se mai face asa precizare. O sa caut zilele astea un RG-1 actual, la cate concursuri sunt mi-ar prinde bine

Cat despre comandanti... fiecare doarme cum isi asterne. Sunt lucruri care in postura de subordonat se vad intr-un fel, de comandant in altfel. Totul este sa fie gasita o linie de mijloc, in care sa se impace si capra (a se citi sefii), si varza (a se citi colegii subordonati).
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 bushes (31 Mar 2015, 13:19)
mihaimihai
Tue Mar 31 2015, 01:03AM
Registered Member #5247

Mersi de raspuns , eu stiam ca rg2 este cel abrogat , acuma din postura mea am o scuza ...citesc ce mi se da...Daca intradevar rg1 este abrogat imi cer scuze pentru dezinformare si mi ar placea sa vad varianta noua , daca nu este abrogat astept inca raspunsul :p
Back to top
1 User said Thank to mihaimihai for this Post :
 dmx01 (31 Mar 2015, 15:07)
superbase2014
Tue Mar 31 2015, 07:06AM
Registered Member #9970

Klaus wrote ...

S-au scos la concurs functiile de prim-adjunct si adjunct la 2, respectiv 5 ISU-uri. Pentru Bucuresti-Ilfov interviurile se tin pe 21, respectiv 22.04. LINK

In facultate aveam un profesor care ne spunea ca pe timpul WW2, cand se auzeau avioanele americane uruind pe sus, ploiestenii se rugau Du-i Doamne la Bucuresti!, iar bucurestenii invers, Du-i Doamne la Ploiesti! Pe 22.04 multi pompieri bucuresteni si giurgiuveni vor fi foarte religiosi, murmurand Du-l Doamne la Giurgiu!, respectiv Du-l Doamne la Bucuresti!
Desigur, fan-cluburile se vor ruga sa ramana in gradina lor.
Este nevoie sa mai mentionez la care clasic in viata ma refer?

Dar ce.....da concurs pt amandoua?
Back to top
alexandru alex
Tue Mar 31 2015, 11:57AM
Registered Member #10062

Pe data de 10 aprilie se fac 60 zile de la schimbarea programului, eu in aceasta perioada am avut doar 1 liber (o tura)si nu am fost in c.o . Bani mai multi nu am luat. S-au platit doar sdsl. Cum se procedeaza legal, astept sa treaca data de 10 aprilie ca sa inaintez un raport sau pot si zilele astea. Am intrebat sefii si dau din umeri.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF