Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
Jandarmeria, intre competente si incompetente
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Pârvu Florin
Sun Aug 19 2018, 08:52PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Pârvu Florin wrote ...

Marius Militaru...

L-am urmarit ocazional si as zice ca isi face treaba intre decent si bine...

truepride wrote ...

Ce a fost acea hai sa-i spunem conferinta de presa. Sa demonizeze protestararul ca specie sociala? Sa spuna ca unul din jandarmi este suspect de fractura la coloana?

Sambata dimineata dupa miting imaginea generala a jandarmeriei oscila undeva intre incompetenta si servilism fata de puterea politica, si ultimul lucru de care institutia aia mai avea nevoie era un purtator de cuvant tafnos, care pune la punct jurnalistii...

Ce le-or pune astora, frate, in gradele alea, de, pe masura ce li se aduna pe umeri, ii face sa isi mascheze din ce in ce mai prost aroganta si dispretul fata de oamenii care ii intreaba lucruri?

Si pentru mine personal, Marius Militaru s-a descalificat complet, profesional in primul rand si apoi uman, cand, in goana dupa simpatie ieftina pentru institutie, mi-a spus ca cea mai grea misiune pe care a avut-o in noaptea care trecuse a fost sa le spuna parintilor fetei aleia ca s-ar putea sa ramana paralizata, o minciuna despre care nu am niciun dubiu ca la momentul la care a spus-o stia foarte bine ca e minciuna...

Un jeg, ca multe alte jeguri de pe acolo...

Hai sictir!

Edit:
Stau si ma intreb care ar fi fost reactia jandarmilor din Piata Victoriei daca la mitingul din 10 august o persoana ar fi tras asupra lor.
Cu o arma automata.

An automatic weapon is believed to have been used in the incident during which six shots were fired.

"This was a deliberate attempt to kill officers.

"I'm aware that a large crowd of people was around the gunmen at the time." said Gordon McCalmont.

Tánaiste (Irish Deputy Prime Minister) Simon Coveney said he was "very concerned at the escalation of violence in Derry".

LINK

[ Edited Mon Aug 20 2018, 12:06AM ]
Back to top
1 User said Thank to Pârvu Florin for this Post :
 Costica J (20 Aug 2018, 11:58)
djebel
Mon Aug 20 2018, 10:32AM
Registered Member #3603

Să tragă cu o armă automată? Păi nu era vorba de un protest pașnic?
Back to top
truepride
Mon Aug 20 2018, 05:09PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Ati facut aici o trimitere la o problematica foarte spinoasa si corecta. Ceea ce am vazut in piata nu reprezinta o mare problema, militar gandind. Ai o masa de protestatari, ai niste agitoatori pe care ii stii ca buna ziua( daca nu-i stii, atunci niste sefi de servicii ar trebui sa plece incepand de acum) in general civili, fara pregatire ori instructie si neinarmati. Apogeul problemelor ar putea fi o bata, o teava si niste sticle. Inteventia dupa orice standard a fost un dezastru in care la fel ca in celebrul banc, am bautut toata padurea dar pe urs cel mai mult pana a recunoscut ca-i un iepuras.
In exemplul pe care il dati mai sus, eu ma gandesc cu groaza ce se poate intampla. Pai ne impuscam intre noi… iara! Da-o dracului de treaba.
Si subiectul meu favorit, comunicarea. Eu recunosc cu seninatate ca sunt nepregatit pe acest subiect. Norocul meu ca exista instituii militare unde comunicarea ii scurta si la obiect, astfel am si eu un rost in viata. Dar comunicatorul institutiei militare cu societatea civila trebuie a fie in mod obligoatroiu facut din alt aluat. Dar cu toata nepriceprea mea, cand vezi niste lucruri care sfideaza orice urma de normalitate, te autosesizezi. Nu am facebook spre exemplu, nu stiu ce utilitate as avea pentru el dar observ ca toate aceste instutii au conturi peste tot. Si posteaza numai prostii. In locul unor informatii utile cate-de-cat periodic gasim o fatuta pe la “douaj” de ani care ne zambeste si ne ureaza la zile bune cate anul nu are. Ca asta ai nevoie daca vizitezi panginile respective, nu?
La fel au facut si cu alte tipuri de comunicare, au priceput ca trebuie facuta, au priceput care sunt mijloacele, dar nici pana in prezent nu au inteles ce anume trebuia sa transmita. Am avzut un lant de gafe impardonabile din care povestea cu domnisoara/doamana jandarm drept paratarznet emotional si plasarea unor informatii care ar trebui sa fie justitifcative pentru actiuni. Ei asta au inteles ca trebuie facut, negarea evidentei, pe cand internetul asta, de la cei care stiu sa foloseasca pagini de socializare, a fost napadit cu imagini care in prezent fac parte din probatoriul procurorilor. Astia s-au crezut in 92’ iar 2018 i-a inregistrat cu totul, de la bastoane in cap unor oameni cu mainile sus la gazarea unor copii.
Din acest motiv si nu numai le-am dat sugestia din a se opri din comunicat.
Ca sa fie deranjul si mai mare, rectific rahatul imparastiat peste tot, se mai baga si domnul Fifor. Ca ministru al aparaii, daca angreneaza cumva mediatic si armata, va fi dezastru.
Poate eu vad lumea ciudat, eronat, dar atat am inteles eu din aproape 30 de ani de pesudodemocratie si capitalism. Cetateanul este cel in jurul caruia institutile se invart. Nu exista interesul institutiei, exista interesul cetateanului care trebuie sa primeze. Evident ca suntem departe de acest deziderat, insa in loc sa ne deplasam in acesta directie, ceea ce am si reusit cu pasi inceti si timizi in ultimii 10 ani, distrugem sistematic incepand din 2016, decembrie mai exact.
Cert este ca penibilitatea momentelor de comunicare poate fi egalata doar de celebrul miner, care probabil si acum cauta sediul PNTCD din Bucuresti: “Am gasit la….PeNeTeu…. droguri, armament, munitie, masina de scris automata…”
LINK

[ Edited Mon Aug 20 2018, 05:13PM ]
Back to top
2 User said Thank to truepride for this Post :
 Klaus (20 Aug 2018, 17:20) , mike_bv (20 Aug 2018, 21:38)
Klaus
Mon Aug 20 2018, 05:25PM
Registered Member #3279

Si totusi, de ce jandarmii de se impingeau cu manifestantii aveau armament si munitie de razboi la ei? Tin minte ca in MApN au fost perioade in care paza sa facea chiar si fara armament, numai cu baioneta la centura.
Ca sa se iasa cu asa dotare trebuia sa existe un ordin de sus, sus, de deasupra jandarmeriei, care sa indice ca se asteptau la un nou 12-15 iunie sau, de ce nu, un 21-22 decembrie. Chiar nu s-au lecuit, nu le-a spus nimeni ca asa ceva se poate intoarce impotriva lor? OK, bastoane, gaze, apa, dar de ce munitie reala? Chiar aveau de gand sa traga in protestatari?

[ Edited Mon Aug 20 2018, 10:35PM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 mike_bv (20 Aug 2018, 21:16)
alexius
Mon Aug 20 2018, 06:35PM
Registered Member #2949

Povestea din 10 august este similară cu metodele de deturnare ale unor proteste juste şi paşnice precum mitingul din 8 noiembrie 1945, protestele din 16-17 dec 1989 din Timişoara, protestele din 21 dec 1989 din Bucureşti, violenţele din data de 13 iunie 1990, cele din ianuarie 2012.

Metoda este de sorginte sovietică. Mulţimea paşnică dar eterogenă şi fără lideri este infiltrată cu instigatori (unii sunt ofiţeri/subofiteri în civil, scandalagii de meserie si in solda ocazională a unor lideri politici, suporteri de fotbal, plătiţi (metoda nouă).
Instigatorii se dedau la fapte reprobabile, spărgeau vitrine, strigau la oameni să-i urmeze, uneori găsesc sprijin din partea unor dobitoci, aruncau spre forţele de ordine, se incaierau cu militarii, dacă era posibil.

Cei mai mulţi martori la astfel de evenimente au relatat faptul că niciodată agresorii, instigatorii nu erau extraşi din mulţime, deşi militarii din cordon aveau nenumărate posibilităţi.

Ei sunt lăsaţi să-şi facă de cap până la momentul în care se dă impresia că manifestaţia a devenit una violentă, care ameninţă securitatea fizică a militarilor sau cetăţenilor şi alte bla-bla-uri.

Atunci se întrunesc toate aceeste condiţii pentru a se trece la următorul nivel: Intervenţia în forţă; chemarea Armatei (cazul decembrie 89) sau chemarea minerilor (cazul 14 iunie 1990).

În cazul de faţă Jandarmeria a intervenit absolut gratuit cu o forţă uriaşă în faţa unei mulţimi de aproximativ 60.000-75.000 de persoane (100.000 este un număr exagerat).

Evident că nu se impunea chemarea grupărilor mobile de la Ploieşti, Constanţa şi Craiova şi ce alte subunităţi au mai fost aduse. Dar trebuia creată o stare de alarmă şi psihoză generală. Oricum cei din provincie puteau fi distinși de colegii din Bucureşti prin echipamentul eterogen, lipsa completului de protecţie şi alte modele de căşti.

În plus, deşi s-au folosit gaze fără restricţii, niciun jandarm nu avea vreo mască de gaze. De ce?

[ Edited Mon Aug 20 2018, 09:57PM ]
Back to top
1 User said Thank to alexius for this Post :
 mike_bv (20 Aug 2018, 21:19)
mike_bv
Mon Aug 20 2018, 09:18PM
mike_bv
Registered Member #515

Klaus wrote ...

Si totusi, de ce jandarmii de se impingeau cu manifestantii aveau armament si munitie de razboi la ei? Tin minte ca in MApN au fost perioade in care paza sa facea chiar si ara armament, numai cu baioneta la centura.
Ca sa se iasa cu asa dotare trebuia sa existe un ordin de sus, sus, de deasupra jandarmeriei, care sa indice ca se asteptau la un nou 12-15 iunie sau, de ce nu, un 21-22 decembrie. Chiar nu s-au lecuit, nu le-a spus nimeni ca asa ceva se poate intoarce impotriva lor? OK, bastoane, gaze, apa, dar de ce munitie reala? Chiar aveau de gand sa traga in protestatari?

de ceva timp..de cativa ani chiar..se merge cu armamentul din dotare la ORICE misiune...fie ca este miting..meciuri de fotbal...zile ale unor comune sau mentinerea ordinii publice.
Back to top
1 User said Thank to mike_bv for this Post :
 Costica J (21 Aug 2018, 22:13)
mike_bv
Mon Aug 20 2018, 09:22PM
mike_bv
Registered Member #515

În plus, deşi s-au folosit gaze fără restricţii, niciun jandarm nu avea vreo mască de gaze. De ce?
[/quote1534789204]
Din anul 2008 incoace...nu s-au mai folosit mastile de gaze la stagiile de pregatire...implicit nici la misiunile de genul celor din 10 august.Asta mai lipsea...sa se apara cu mastile pe fata...era o gramada de lume acuzata de genocid.
Back to top
mike_bv
Mon Aug 20 2018, 09:38PM
mike_bv
Registered Member #515

Buna seara tuturor.Sunt jandarm...imi place aceasta meserie...o fac de placere.Din pacate evenimentele din 10 august m-au degustat.Mai exact m-a degustat modul de actiune al unor colegi care au facut exces de zel...mult exces de zel.Am innebunit cand am vazut ca acea fatuca si-a luat o bataie crunta..sau cand unii aruncau cu gardurile spre jandarmi...dar mi-a trecut cand am vazut ca se foloseau celebrii ARICI si pulverizatoare IL intr-un cordon fix.Lumea pleca din cauza gazelor...trecea valul..veneau inapoi..iar fugeau de gaze.Parca erau valurile marii.. .Ce am vazut acolo contravine la tot ce am invatat sa NU facem niciodata:SA RASPUNDEM LA PROVOCARI!Poate noi...cei din provincie suntem mai pacifisti(aia mi spre centru)...insa nici nu am fost in situatia celor din Capitala.Este greu sa stai cu carapacea pe tine atatea ore (am auzit pe surse ca unii erau imbracati asa de la ora 07...mi se pare absurd)..sa se arunce cu pungi cu urina sau fecale..sa mai si alergi dupa unii sau alti.Insa parerea mea proprie si personala:SA PLATEASCA CEI VINOVATI..DOAR CEI VINOVATI...VA ROG SA NU GENERALIZATI..IN MAI NU SUNT DOAR BATAUSI...PEDOFILI SAU SPAGARI....MULTUMESC.
Back to top
1 User said Thank to mike_bv for this Post :
 spk (21 Aug 2018, 10:11)
alexius
Mon Aug 20 2018, 09:56PM
Registered Member #2949

Aia cu punga de urina și fecale am auzit-o pe la Antena 3 dar nu a arătat nimeni ce și cum. Nicio dovadă. Tehnic e cam greu sa faci asta. Cine naiba ar veni cu o punga de extrem de subtire care risca sa se rupa la aruncare chiar în capul agresorului.

[ Edited Mon Aug 20 2018, 10:05PM ]
Back to top
alexius
Mon Aug 20 2018, 10:38PM
Registered Member #2949

mike_bv wrote ...

Din anul 2008 incoace...nu s-au mai folosit mastile de gaze la stagiile de pregatire...implicit nici la misiunile de genul celor din 10 august.Asta mai lipsea...sa se apara cu mastile pe fata...era o gramada de lume acuzata de genocid.

NU cred că se speria mai tare lumea dacă vă puneați măștile, dacă mai le aveți în dotare. Din tot cea a ieșit asta era cea mai mică problemă.

Eu cred că agresivitatea unora dintre jandarmi a fost cauzată de aceeași iritabilitate cauzată de gaze. Multora li s-a făcut rău și erau cărați la SMURD ca și civilii.

De asemenea agresivitatea idioată a altor jandarmi nu are nicio justificare decât prin lacunele crase din educație.

Nu generalizez.
Back to top
Mihais
Mon Aug 20 2018, 10:55PM

Registered Member #2323

mike_bv wrote ...

Klaus wrote ...

Si totusi, de ce jandarmii de se impingeau cu manifestantii aveau armament si munitie de razboi la ei? Tin minte ca in MApN au fost perioade in care paza sa facea chiar si ara armament, numai cu baioneta la centura.

de ceva timp..de cativa ani chiar..se merge cu armamentul din dotare la ORICE misiune...fie ca este miting..meciuri de fotbal...zile ale unor comune sau mentinerea ordinii publice.

De cand cu Charlie Hebdo,parca,dar oricum e o tampenie de ordin.In primul rand pt ca jandarmii si politistii romani nu au habar ce sa faca cu pistolul.Cu atat mai mult in multime,unde nu vezi la 10m in fata ce se petrece.In al doilea pt ca anihilarea allahakabarului e treaba de formatiuni CT .
Back to top
Costica J
Tue Aug 21 2018, 10:27PM
Registered Member #4748

Mihais wrote ...

mike_bv wrote ...

Klaus wrote ...

De cand cu Charlie Hebdo,parca,dar oricum e o tampenie de ordin.In primul rand pt ca jandarmii si politistii romani nu au habar ce sa faca cu pistolul.Cu atat mai mult in multime,unde nu vezi la 10m in fata ce se petrece.In al doilea pt ca anihilarea allahakabarului e treaba de formatiuni CT .

Posted: Tue Aug 21 2018, 10:24PM
Încă de la începutul anilor 90, mai precis din decembrie 1990 când am ajuns eu la Bg.A.O.L.P, cadrele plecau la absolut toate misiunile cu armamentul individual asupra lor, respectiv pistolul md.1974, cal.7,56 mm, ulterior Makarov, 9 mm. iar ofițerii cu Stechkin. La mineriada din septembrie 1991 am avut mai mult de 10 subofițeri răniți și internați la spital, i-am găsit în saloane, îmbrăcați în pijamale și cu pistolul la centură, pe sub bluza de pijama.
Back to top
2 User said Thank to Costica J for this Post :
 spk (22 Aug 2018, 08:33) , me (21 Oct 2018, 20:07)
djebel
Wed Aug 22 2018, 06:27AM
Registered Member #3603

Eu nu-mi aduc aminte să fi participat la vreo... adunare și să nu fi avut pistolul la noi. Ba chiar niciodată, dar niciodată nu ne-a lipsit pistolul de la cingătoare și asta indiferent dacă eram de la Poliție, Jandarmerie sau PFR.
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 Costica J (22 Aug 2018, 08:02)
spk
Wed Aug 22 2018, 08:35AM
primum non nocere

Registered Member #537

Pistolul ar trebui sa fie parte integrata din fizicul oricarui militar/politist operativ (poate chiar si neoperativ), dar asta presupune si o pregatire initiala si recurenta pe masura responsabilitatii. Sunt tari in Europa unde politistii/militarii iau arma acasa, doar in concedii o pot lasa in rastel la munca.
Back to top
truepride
Wed Aug 22 2018, 04:47PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Confirm faptul ca paza se facea si fara arma. Actual la unele institutii inca se mai pastreaza "traditia".. La spitalul militar din oras nu am vazut urma de arma spre exemplu de ani de zile. Corect oarecum in logica mea.
Desigur la un protest poti avea un pluton inarmat care sa-l ti in ariegarda dar contactul militar-civil ar trebui sa fie gestionat "cu manusi" as spune. Prezenta armelor letale nu cred ca ajuta.
Desigur ne putem raporta la regulamente, obligativitatea portului armei etc, insa si acestea acte normative pot fi modificate.
Parerea mea
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 Klaus (22 Aug 2018, 19:01)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF