Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General
 
<< Previous thread | Next thread >>
Republica Moldova
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ALM
Tue Dec 02 2014, 10:24AM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Părerea mea, victorie "à la Pirus" (teoretică) a pro-europenilor. Pro-ruşii (PSRM şi PCRM) deţin clar 46 de mandate, în timp ce pro-europenii (PLDM, PD şi PL) deţin "teoretic" 55. Este suficient ca să fie "furaţi" 5 parlamentari pro-europeni pentru ca majoritatea să se schimbe. Dacă victoria socialiştilor nu mă miră (deh, ţară săracă), rezultatul obţinut de comunişti mă cam sperie. Bine că au exclus în mod "democratic" partidul lui Usatîi că se cam surpa visul european.

Problema care o văd este dependenţa economică a Republicii Moldova faţă de Rusia, via Ucraina. UE va trebui să compenseze masiv nevoile Moldovei, pentru ca "orientarea pro-europenă" să nu facă stânga-mprejur.

Pe de altă parte România, prin vocea Premierului, şi-a luat angajamente de sprijin faţă de guvernul Moldovei. S-ar putea să asistăm la schimbări guvernamentale importante, atât în România cât şi în Moldova, care să facă "uitate" promisiunile. Viitor tulbure şi la noi şi la ei ...

Ceva care ne spune despre starea de spirit din Moldova (28.11): Dodon vrea un maidan anti-european la Chişinău
Dodon spune că socialiştii vor începe proteste masive în raioanele Republicii Moldova. „Aceste proteste se vor finaliza cu un protest masiv în centrul Chişinăului. Nu vă jucaţi cu focul”, zice Dodon. Dodon se întreabă dacă guvernarea vrea o revoluţie, pe care el poate să o organizeze. „Mâine ne aşteptaţi la guvern. Leancă să fie pe loc. Vreţi revoluţie? Vreţi oameniii să iasă pe stradă?”. În video apare o secvenţă dintr-un interviu cu Dodon, în care aceste spune că socialiştii împreună cu liderul partidului Patria au o înţelegere principială cu privire la paşii care vor urma după 1 decembrie. Împreună vor anula Acordul de Asociere la UE. Dodon ameninţă că dacă autorităţile vor merge la scoaterea din cursa electorală a partidului „Patria” a lui Usatîi sau a PSRM, sau pe ambele formaţiuni politice, ei împreună „vor corecta această strategie, şi ei pot să o corecteze”.
LINK
Back to top
Ultra'
Tue Dec 02 2014, 08:36PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Un maidan anti-european nu prea poate fi facut cu bastinasi. Tinerii chisinauieni sunt majoritatea pro Europa iar cu pensionarii nu poti face iures. Sa aduci mercenari iti trebuie timp si mai ales bani. Poate Rusia mai are mercenari dar financiar o sa fie nasol tinand cont ca deja pretul barilului a ajuns la 70 de dolari iar rusii si-au facut socotelile bugetare la cel putin 80 de dolari barilul. Deci scartaie deja treaba la ei, o sa vedem ce o sa se intample.
Back to top
justme
Tue Dec 02 2014, 09:26PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
„Asasin în Lege”, documentar despre crima organizată din R. Moldova şi Rusia

ASASIN ÎN LEGE este un insight jurnalistic în lumea asasinilor plătiţi din spaţiul post-sovietic şi spune povestea unui război nevăzut, purtat de bancheri ruşi influenţi, afacerişti conectaţi la Kremlin, servicii secrete, brigăzi de rakeţi şi structuri mafiote organizate pe modelul rusesc Hoţ în Lege (Vor V Zakone), scrie riseproject.ro.

Investigaţia video „Asasin în Lege”, realizată de Rise Project şi Rise Romania face legătura între mai multe asasinate la comandă şi tentative de crimă comise în patru ţări, arătând cum funcţionează un sistem de crimă organizată cu ramificaţii la toate nivelurile societăţii, la frontiera de est a Uniunii Europene.

Documentarul spune povestea unui război nevăzut, în care protagoniştii sunt bancheri ruşi influenţi, afacerişti conectaţi la Kremlin, servicii secrete, brigăzi de asasini plătiţi şi structuri mafiote organizate după modelul rusesc Hoţ în Lege (Vor V Zakone), scrie riseproject.ro.

Investigaţia a durat doi ani şi jumătate, pe parcursul cărora RISE a folosit mai multe tehnici jurnalistice, inclusiv incognito şi înregistrări audio-video cu camera ascunsă, atunci când situaţia din teren a cerut-o.

Riseproject.ro menţionează una dintre înregistrările apărută în mass-media din România, Republica Moldova şi Rusia, care redă o convorbire dintre afaceristul Renato Usatii, liderul Partidului Patria din Chişinău, şi un jurnalist RISE Project. Această înregistrare a fost publicată fără acordul RISE.

Filmul explorează şi legăturile dintre Renat Usatîi, născut la Făleşti, republica Moldova, acesta a petrecut 10 ani la Moscova, de unde s-a întors bogat şi cu legături suspuse, în cercurile apropiate de Vladimir Putin.

LINK

Back to top
Mihais
Tue Dec 02 2014, 09:47PM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
Ultra' wrote ...

Un maidan anti-european nu prea poate fi facut cu bastinasi. Tinerii chisinauieni sunt majoritatea pro Europa iar cu pensionarii nu poti face iures. Sa aduci mercenari iti trebuie timp si mai ales bani. Poate Rusia mai are mercenari dar financiar o sa fie nasol tinand cont ca deja pretul barilului a ajuns la 70 de dolari iar rusii si-au facut socotelile bugetare la cel putin 80 de dolari barilul. Deci scartaie deja treaba la ei, o sa vedem ce o sa se intample.


2-3 milioane de euro se gasesc,iar Transnistria e plina de baieti cu foamea in gat.Pt. 6-700$ se duc flacaii in Donbas.Bataia cu politia in Chisinau e mai ieftina.
Tre sa intelegem niste chestiuni.Republica vecina frateasca e un stat esuat din multe pdv-uri.In Balti,Comrat si mai spre est,nu are cine sa opreasca Spetsnaz din a cuceri cladiri publice.Dar si Spetsnaz e o notiune destul de elastica.Are Rossia multi,dar grosul sunt ocupati cu altceva.Si nici accesul nu e atat de favorabil in Moldova cum e in Ucraina,din motive geografice.
Sunt puncte forte de partea rusa,dar sunt potential mai multe de partea ''moldoveneasca''.Daca avem ceva cojones.Si daca se ajunge asa rau.

Parerea lui je este ca sunt sanse mai mari sa se ajunga la rau.Rusia are de ales intre a fi batuta si cu banii luati,sau doar a fi cu banii luati.Io as alege sa fac un efort cel putin sa nu ies batut.As ataca iarna sau spre primavara(cat e inca pamantul inghetat) Ucraina.Si pt. asta ar fi utila o diversiune la Moldova.
Da io is io,iar baietii de la Moskva is cu calculele lor.Si cred ca si ei is in mai multe gasti,care se cearta non-stop.
Back to top
Ultra'
Tue Jan 20 2015, 03:09PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Klaus Johannis întoarce spatele „monstruoasei coaliţii” din Chişinău. Cine sunt occidentalii care fac jocuri anti-românești și anti-europene la Chișinău?

O adevărată bombă a explodat vineri seara la Chişinău, chiar în toiul negocierilor privind formării unei noi coaliţii de guvernământ, ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie 2014. Klaus Johannis, preşedintele României, şi-a anulat vizita pe care trebuia să o efectueze în Republica Moldova între 21-23 ianuarie 2014, şi care urma, să fie prima sa vizită într-o altă ţară, ca preşedinte în funcţie, scrie George Dumitru în LINK, preluat de Romanian Global News.



Discuţiile despre formarea unei noi coaliţii nu au ajuns până acum la niciun rezultat. Însă prelungirea negocierilor nu constituia pentru partea română un motiv de anulare a vizitei. Partidele pro-europene care se află la putere în Republica Moldova din 2009 au obţinut 55 mandate din 101 şi se presupunea că se vor înţelege cumva, înaintea vizitei, sau măcar după aceasta. Pe 8 ianuarie 2014, Johannis confirmase intenţia sa de a veni la Chişinău pe 21-23 ianuarie.

Nu prelungirea negocierilor politice a fost cauza anulării vizitei la Chişinău a preşedintelui României. Pe 12 ianuarie, Vlad Filat (PLDM) şi Marian Lupu (PDM) au anunţat că negocierile cu Mihai Ghimpu (PL) sunt dificile şi, în consecinţă, vor deschide discuţiile cu PCRM (Partidul Comuniştilor). Spectrul venirii la putere a comuniştilor şi riscul ca Johannis, sosit în vizită la Chişinău, să fie nevoit să dea mâna cu Vladimir Voronin, liderul comunist proaspăt vopsit în „european", a dus la decizia de anulare a vizitei.

PCRM – partidul urii antiromâneşti

Prezenţa PCRM în coaliţia de la Chişinău, ar răci foarte tare relaţiile dintre România şi Republica Moldova. Regimul Voronin a prigonit Mitropolia Basarabiei aparţinând de Patriarhia Română şi a acuzat România la Consiliul Europei de agresiune, din cauza reactivării acestei organizări bisericeşti. A încercat să scoată din şcoli manualele de „Limba română" şi „Istoria Românilor" şi a fost împiedicat numai de manifestaţiile de masă, organizate de elevii, studenţii şi profesorii din Chişinău. Bolşevicii antiromâni ai lui Voronin au dat o lege prin care cei care susţin identitatea românească vor fi „neutralizaţi".

Actul normativ prevede „neutralizarea...necontenitelor tentative de demoldovenizare, de negare a existenţei naţiunii moldoveneşti şi a statalităţii moldoveneşti, de discreditare a istoriei Moldovei, de ignorare a etnonimului "moldoveni" şi glotonimului "limba moldovenească".

Demenţa comunistă a atins apogeul în aprilie 2009. După alegerile din 5 aprilie 2009, câştigate de PCRM, pe 7 aprilie 2009, mii de demonstranţi, majoritatea studenţi, au protestat împotriva fraudelor electorale. Provocatori care s-au bucurat de sprijinul unor personaje din interiorul regimului comunist au incendiat clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. La ordinul Moscovei, Voronin a acuzat pe nedrept România pentru violenţe şi a expulzat ambasadorul român. Voronin a ordonat impunerea vizelor pentru cetăţenii români, încălcând astfel şi acordul UE-Moldova dar şi legea prin care Parlamentul R. Moldova a adoptat acordul respectiv.

Delirul a continuat şi în campania electorală din 2010, când România a constituit principala temă a PCRM. Comuniştii au încercat să batjocorească ajutorul acordat cu generozitate de România Republicii Moldova. Ca urmare a inundaţiilor din valea Prutului, România a acordat un ajutor de 15 milioane de euro, cu care s-au construit de la temelie două sate distruse de inundaţii, Nemţeni şi Cotul Morii. PCRM a difuzat în replică un film în care pretindea că inundaţiile au fost provocate de români, care au aruncat dintr-un elicopter o bombă care a distrus digul de la Nemţeni.

„Europeanul" Voronin este tot marioneta Moscovei

Vlad Filat şi Marian Lupu pretind că PCRM s-a schimbat şi a devenit european, iar Voronin personal nu mai este unealta Moscovei ci este „statalist". Dar Vladimir Voronin nu este deloc european. PCRM a refuzat să voteze în Parlament Acordul de Asociere încheiat cu UE, deputaţii comunişti părăsind sala. Pentru această legislatură PCRM şi-a anunţat deja priorităţile. În primul rând „întărirea neutralităţii" Republicii Moldova. Aceasta este o directivă a Moscovei ce vizează împiedicarea apropierii Republicii Moldova de NATO. Un alt mare obiectiv al PCRM este „sărbătorirea a 70 de ani de la Marea Victorie". Aceasta este o mare acţiune de propagandă a regimului Putin, desfăşurată sub pretextul victoriei URSS în cel de-al doilea război mondial, la 9 mai 1945. La Chişinău, acest eveniment este transformat într-un prilej de delir antiromânesc. Intrarea trupelor sovietice în Chişinău în august 1944 este considerată „eliberarea de sub jugul româno-fascist", iar anexarea Basarabiei la URSS în 1940 este considerată tot eliberare.

Astfel, Vlad Filat şi Marian Lupu vor veni la Bucureşti cu mâna întinsă pentru sprijin financiar şi politico-diplomatic, în timp ce la Chişinău vor serba împreună cu aliatul lor Voronin eliberarea de sub jugul invadatorilor români.

Un alt punct important pe care PCRM ar vrea să-l negocieze cu aliaţii din PLDM şi PDM este „acordarea unui statut special, social-cultural raionului Taraclia". Taraclia este un raion cu majoritate bulgărească iar sintagma PCRM înseamnă de fapt acordarea statutului de autonomie teritorială pe criterii etnice, după modelul Găgăuziei. Acesta este o comandă a Moscovei care doreşte să ameninţe Republica Moldova cu secesiunea unor raioane etnice în cazul apropierii de UE-NATO. Voronin, pe care Lupu şi Filat îl prezintă ca „statalist", are deja un plan pentru dezmembrarea Republicii Moldova.

Neruşinarea lui Voronin este maximă, pentru că reprezentantul său la negocierile cu Filat şi Lupu este Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Pe timpul regimului comunist, Reşetnicov transformase SIS într-o unealtă antiromânească a FSB, cum se numeşte în prezent KGB-ul rusesc. În anul 2011 Procuratura Generală a stabilit că, în anul 2009, SIS a ascultat telefoanele lui A. Tănase, M. Godea, V. Nagacevschi, pe atunci vicepreşedinţi în PLDM, partidul lui Filat. Dar pe Filat nu-l deranjează. Poate ne va spune acum că şi fostul şef al securiştilor moldoveni este un mare european, la fel ca Voronin.

Sub mandatul lui Reşetnicov, SIS a întreprins mai multe operaţiuni subversive împotriva României, atât singur cât şi împreună cu FSB-ul rusesc, aşa că apariţia lui Reşetnicov ca negociator al unei „coaliţii europene" nu poate decât să ridice multe sprâncene la Bucureşti, acolo de unde Filat şi Lupu aşeaptă un sprijin „necondiţionat, ferm şi constant". Este de ajuns să mai adăugăm doar că Reşetnicov a ameninţat România cu dezmembrarea teritorială.

Dacă PCRM este reprezentat în comisia de negocieri de Reşetnicov, fostul său securist-şef, PDM, partidul lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc este reprezentat la aceleaşi negocieri de Sergiu (Serghei) Sîrbu, fostul jurist al PCRM, vopsit în „democrat european". Cei doi negociază o „coaliţie europeană", iar România ar trebui să aplaude rezultatul muncii lor, în numele „stabilităţii" şi „integrării europene" şi să finanţeze la greu un viitor guvern de bandiţi sovietici cu mască europeană.

Guvernul de la Chişinău a scos în anul 2010 gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu România, ce data din perioada sovietică. Gestul a înfuriat PCRM care a declanşat o campanie apocaliptică prin care cerea menţinerea „gardului protector" de la Prut. În lipsa acestuia, mistreţii ar veni din România şi ar strica ogoarele basarabenilor. În schimb, vacile şi oile din Republica Moldova, lăsate fără „gardul protector" ar sări ca proastele în Prut şi s-ar îneca. „Democratul" Sergiu Sârbu, pe atunci deputat comunist, a declarat în parlament că, în lipsa sârmei ghimpate ce separa românii, lupii din România trec Prutul şi devorează moldoveni.

Coaliţia pune punct parcursului european

O coaliţie parlamentară a PLDM şi PDM cu PCRM ar însemna sfârşitul parcursului european al Republicii Moldova. PCRM s-a manifestat virulent împotriva integrării europene, prin boicot parlamentar, acţiuni de stradă şi altele de acelaşi gen. Cine poate garanta că aceşti indivizi vor susţine integrarea europeană de acum încolo?

Republica Moldova are mari restanţe în ce priveşte reformele, deşi pretinde că ar fi „premiantul" Parteneriatului Estic. UE este interesată în special de reforma în justiţie, însă Republica Moldova are cea mai coruptă justiţie din lume, situându-se pe locul 144 în topul alcătuit de World Economic Forum. Aceeaşi republică, avidă de bani europeni şi româneşti, este şi pe locul 102 în lume în ce priveşte „risipa banilor publici". Din asemenea motive, există serioase reticenţe în UE privind presupusa integrare europeană a Republicii Moldova. Succesele în această privinţă au fost obţinute în primul rând ca urmare a unor extraordinare insistenţe şi presiuni ale reprezentanţilor români la Consiliul European, Comisia Europeană, guvernele statelor membre UE etc, în ajutorul „fraţilor de peste Prut". Se pune întrebarea ce motivaţie ar mai avea România să facă aşa ceva în sprijinul unei coaliţii ce include comuniştii.

La rândul lor, „europenii" din conducerea de la Chişinău au arătat multe dovezi de ostilitate faţă de România, de la ura lui Marian Lupu împotriva denumirii de „limba română" la tentativa lui Filat de înlocuire a manualelor de „Istoria Românilor" sau înscenarea organelor moldoveneşti împotriva ataşatului român al Apărării.

Unica şansă a Republicii Moldova de a scăpa de dependenţa gazului rusesc este gazoductul Iaşi-Ungheni, în care România a investit milioane de euro, diferenţa fiind acoperită de fonduri UE, acordate tot ca urmare a insistenţelor României. În schimb, partea de conductă de pe malul moldovenesc a costat dublu pe unitatea de măsură faţă de segmentul românesc, deşi lucrările au fost executate de aceeaşi firmă. Conducta din Republica Moldova a ieşit pe malul Prutului cu câteva sute de metri în amonte de conducta ce vine din România, prin încălcarea proiectului, ceea ce a dus la noi întârzieri. Conducta trebuia să treacă pe terenurile cumpărate anterior de nişte şmecheri de dragul banilor plătiţi pentru terenurile expropiate. Tot moldovenii au orchestrat o campanie în presa lor prin care au avut neruşinarea să încerce să atribuie părţii române întârzierile. A apărut astfel suspiciunea că guvernanţii moldoveni nu sunt interesaţi atât de independenţa energetică, cât aveau nevoie de gazoductul Iaşi-Ungheni ca argument pentru a obţine de la ruşi comisioane cât mai mari la importul de gaze de la Gazprom. România a suportat multe afronturi din partea „europenilor" de la Chişinău, gândindu-se la binele celor aproape trei milioane de români basarabeni, nicidecum la guvernanţii corupţi şi antiromâni. Includerea partidului antiromânesc PCRM în coaliţie ar fi însă o insultă gravă, de neacceptat pentru România, practic cel mai important susţinător al Republicii Moldova.

Romanian Global News atrage atenția asupra unor demersuri cel puțin suspecte ale unor ambasade de la Chisinău dar și ale reprezentantului delegației UE la Chișinău care fac presiuni, insistând pentru intrarea criminalului Vladimir Voronin în coaliția de guvernare de la Chișinău.

Nici finlandezul Pirkka Tapiola, nici ambasadorul german și nici cel suedez nu sunt mai responsabili decât Bucureștiul față de cei trei milioane de români din R. Moldova.

Nu putem să credem că excelențele lor, ambasadorii, împreună cu Tapiola nu sunt la curent cu cele două recente întâlniri discrete ale lui Artur Reşetnicov cu "diplomați" ai Ambasadei Rusiei la Chișinău...Sau poate știu de aceste întâlniri și tocmai de asta insistă...


LINK
Back to top
Ultra'
Tue Jan 20 2015, 03:18PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
EXCLUSIV Dan Dungaciu, despre situaţia din Republica Moldova: „Viţelul deştept“, între România şi Rusia

Vă mai amintiţi celebra formulă „viţelul deştept suge de la două vaci” atribuită fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi asumată copios şi de fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin? Formula este expresia cea mai concisă a ambiguităţii „inteligente” a acestui spaţiu, a dorinţei de a fi şi cu Estul, şi cu Vestul, dar nici cu unul, nici cu altul până la capăt.

Unde a dus această şmecherie ucraineană, am văzut. Unde va duce versiunea ei moldovenească, urmează să vedem. Căci apare astăzi, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie (în care cele trei partide proeuropene PLDM, PD şi PL au câştigat majoritatea), în timpul negocierilor pentru crearea unei coaliţii de guvernare, din nou, aceeaşi atmosferă. Pluteşte în aer acelaşi iz de „viţel deştept” care vrea să fie şi cu Estul şi cu Vestul şi, dacă se poate, să îi păcălească pe toţi în acelaşi timp, scrie în exclusivitate pentru „Adevărul“, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române. Primul semn a fost cererea precipitată a preşedintelui R. Moldova, NicolaeTimofti, către Curtea Constituţională, prin care cerea amânarea interpelării Partidului Liberal vizând constituţionalitatea Articolului 11 care prevede aşa zisa neutralitate a R. Moldova. De ce a fost nevoie de această intervenţie? Şi de ce acum? Probabil pentru că cercul din jurul preşedinţiei a înţeles cât de iluzorie şi neconstituţională este „neutralitatea” R. Moldova şi a vrut să amâne deznodământul. Cel mai probabil, Curtea ar fi invalidat Articolul 11, aşa cum a invalidat, tot la propunerea liberalilor, Articolului 13 care stipula că limba vorbită în republica vecină este „limba moldovenească cu grafie latină”. Cine se teme, de fapt, de anularea neutralităţii R. Moldova? Şi de ce?

Al doilea element a fost blocarea datelor privind identitatea ale Recensământului populaţiei din R. Moldova din 2014. Rezultatele au fost fără precedent, indicând creşteri spectaculoase în rândul celor care vorbesc limba română (de la 16,2% în 2004 la 40,3% în 2014) sau cei care se declară români (de la 1,86% în 2004 la 23,2% în 2014). Autorităţile au blocat aceste date (şi numai pe acestea!), care au apărut, ulterior, pe surse. În al treilea rând, au început negocierile în vederea unei cooptări la guvernare a Partidului Comuniştilor (şi eliminarea Partidului Liberal), în numele unei „coaliţii mai largi” şi a „consolidării societăţii”. O veritabilă „monstruoasă coaliţie”. Asemenea gesturi, care culminează cu potenţiala aducere la guvernare a PCRM (direct sau indirect), vor genera consecinţe aproape fără precedent: pe plan intern, perpetuarea corupţiei şi atenuarea proceselor de reformă necesare pentru continuarea agendei europene; pe plan regional, crearea unei „zone tampon”, fără identitate şi profil; pe plan bilateral, reînceperea unei confruntări identitare între Bucureşti şi Chişinău; iar pe plan geopolitic, victoria post electorală a Rusiei în R. Moldova care îşi vede, astfel, realizate toate obiectivele, în ciuda faptului că părea învinsă la urne. Dar să le luăm pe rând.

Miza geopolitică regională Miza geopolitică a regiunii în 2015 este relaţia Vestului cu Moscova. Căderea economică a Rusie generată în primul rând de sancţiunile economice şi de scăderea dramatică a preţului petrolului, au adus Moscova într-o situţie fără precedent. În această confruntare cu Occidentul, Rusia nu poate câştiga. Dar şansa ei este enorma problemă pe care o poate genera: o Rusie care cade economic este incomparabil mai greu şi mai costisitor de gestionat. Şi nimeni nu vrea asta. Acesta este motivul pentru care mesajele de acomodare şi găsire a unei soluţii sunt tot mai evidente, de la poziţiile Germaniei, tot mai nuanţate, până la cele ale „ministrului de externe” european Frederica Mogherini. Iar una dintre mizele acestei negocieri (dincolo de ridicarea reciporcă a sancţiunilor) este geopolitică, respectiv crearea unei „zone tampon” convenabile pentru ambele părţi şi care să satisfacă dorinţa de „europenizare fără integrare a Europei”, pe de-o parte, dar şi temerile faţă de apartenenţa „străinătăţi apropiate” la spaţiul euroatlantic din partea Rusiei. Dacă în ceea ce priveşte confruntarea directă dintre Occident şi Rusia România nu are ce face sau ce spune, în ceea ce priveşte viitoarea „zonă tampon” poate şi trebuie să se pronunţe.

Şi asta pentru motivul că R. Moldova este menită, alături de Ucraina sau Belarus, de a fi parte a acelui „buffer”, a acelei „zone gri”, plasată undeva între lumi, fără identitate precisă, cu o suveranitate mereu negociată şi apartenenţe vagi. Cooptarea la guvernare a comuniştilor, partid care nu a votat Acordul de Asociere, dar nici nu l-a respins, înseamnă pentru toată lumea tocmai semnalul că R. Moldova se pregăteşte pentru viitorul statut de „zonă tampon”, respectiv plasarea acesteia în zona gri, în care o presiunea integraţionistă reală pe Bruxelles nu va mai fi pusă decât de formă. Iar o parte însemnată a Bruxellesului se pare că ar fi foarte mulţumită de asemenea rezultat... „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”! Aşa suna slogan electoral al unui partid democrat şi proeuropean în ultimele alegeri. Astăzi, acelaşi partid deschide indecent uşa guvernării lui Voronin şi comuniştilor săi... Ce (mai) înseamnă Partidul Comuniştilor azi? Primul răspuns pe care îl primeşti este că e partidul care şi-a schimbat năravul şi s-a decis să sprijine parcursul european.

Răspunsul este superficial. În realitate, cum spuneam, PCRM nu a votat în Parlament pentru Acordul de Asociere, doar a ieşit din sală. Deci, dacă nu e împotrivă, nu e nici pro. A-l vinde acum ca pro-european şi a jubila că vine la guvernare e cel puţin hazardat. Chestiunea poate stârni entuziasm la Varşovia sau Budapesta, dar de la Bucureşti sau Chişinău o asemenea atitudine e ridicolă. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, disputa Bucureşti – Chişinău nu a apărut (doar) de la orientarea ne-europeană şi pro-rusă a R. Moldova pe timpul guvernării comuniste a lui Voronin (dincolo de episodul respingerii Memorandumului Kozak), cât, mai ales, din pricina profilului identitar al acestui partid, respectiv un moldovenism extrem, de formulă sovietică, şi virulent anti-România. PCRM este, din acest punct de vedere, un partid identitar militant şi agresiv: este cel care a oficializat aşa numita Concepţie naţională a R. Moldova, în care majoritatea etnică moldovenească este violent subliniată, iar „românii” sunt doar o minoritate printre multe altele. Tot comuniştii sunt cei care au încurajat şi girat faimosul Dicţionar moldovenesc - românesc, au scos TVR din republică, au expulzat jurnalişti români, au izgonit profesori şi preoţi din R. Moldova, au închis firme din România, au pus vize cetăţenilor României, au vrut să impună „istoria integrată” în detrimentul Istoriei Românilor, au preamărit „eliberarea” sovietică şi au vituperat împotriva „ocupaţiei” româneşti, au expulzat diplomaţi români (inclusiv ambasadorul), iar de 7 aprilie, sub conducerea lor, tinerii de la Chişinău au fost arestaţi, bătuţi, asasinaţi pe stradă, iar frontiera cu România închisă. (Şi toate aceste concomitent cu declararea în 2005, de către PCRM, a „integrări europene” ca obiectivul principal de politică externă sau de implementarea de zor a Planului de Acţiuni UE-RM.)

Nu a existat niciun regret, niciodată, despre toate acestea. Şi toată moştenirea anti-România a acestui partid este acum, subit, ştearsă din peisaj. Cu ce drept? A oculta această chestiune este cel puţin indecent, iar amnezia unor jurnalişti sau politicieni - vinovată. Să inocentezi astăzi PCRM sau să îi inviţi la guvernare înseamnă jignirea tuturor celor care au avut de suferit în cei opt ani de guvernare comunistă. Şi, nu în ultimul rând, o palmă la adresa României. Rusia pierde la urne, dar câştigă la... negocieri Intrarea R. Moldova pe traseul „viţelului deştept” şi cooptarea PCRM la guvernare (fie direct fie prin susţinerea unui guvern minoritar PLDM - PD) va genera o serie de consecinţe cu impact regional şi bilateral major.
1. Prin eliminarea PL de la guvernare şi cooptarea comuniştilor, Federaţia Rusă va obţine tot ce şi-a dorit, respectiv diminuarea reformelor pro-europene, scoaterea completă de pe agendă a chestiunii NATO, garanţia – prin PCRM – că R. Moldova va balansa în continuare între Est şi Vest, siguranţa că nicio apropiere periculoasă de România nu se va produce, din moment ce PCRM va fi garantul cel mai explicit al menţinerii „dosarului moldovenist” ca grilă de relaţionare cu Bucureştiul.
2. Pe plan intern, cârdăşia PLDM şi PD cu comuniştii va duce la măcinarea până la implozie a unora dintre aceste partide democratice (în special PLDM), iar politicieni care până mai ieri constituiau garanţii incontestabile de europenitate, se vor transforma, mâine, în spectre.
3. Polarizarea internă din R. Moldova se va radicaliza, iar bătălia cea mai mare se va da cu ocazia alegerilor pentru Primăria Chişinăului (iunie 2015), când Dorin Chirtoacă, vicepreşedintel PL, va fi singur împotriva tuturor. Chişinăul va fi ultima redută pe care „monstruoasa coaliţie” va dori să o cucerească.
4. România va fi pusă într-o situaţie aproape imposibilă. Nu va putea contesta explicit retorica „pro-europeană” a Chişinăului, dar nici nu poate gira o Alinaţă susţinută direct sau indirect de către PCRM, cel mai anti-românesc partid din R. Moldova (alături de Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon, ultimul find însă un biet emul al lui Vladimir Voronin în proiectul moldovenist sovietic). Repetăm: dacă alte state europene pot face abstracţie de profilul anti-România al viitoarei coaliţii cu PCRM, Bucureştiul nu poate face asta fără să se compromită iremediabil. Oricât se va încerca aşa ceva, societatea româneacă nu va permite o decolorare identitară completă a relaţiei dintre cele două maluri ale Prutului. Iar cine crede că atitudinea identitară a PCRM faţă de România se va schimba în viitor, nu înţelege nimic din realităţile R. Moldova.
5. Teoretic, o guvernare cu PCRM va asigura cele 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui R. Moldova anul care vine. Asta înseamnă că o formulă extinsă cu PCRM va avea şansă, teoretic, să se menţină la guvernare până în... 2018, anul la care Bucureştiul va sărbători 100 de ani de la Marea Unire. Care va fi atunci atmosfera de la Chişinău şi relaţia dintre România şi R. Moldova, nu e greu de intuit.
6. În atare condiţii, presiunea pe Bucureşti e enormă. Se ridica inclusiv problema oportunităţii vizitei preşedintelui României din data de 22-23 ianuarie la Chişinău.

A te grăbi să girezi o construcţie guvernamentală cu PCRM înseamnă a călca pe aceeşi greblă pe care a mai călcat un preşedinte român, în 2005, când s-a grăbit să îl îmbrăţişeze (tot) pe europeanul Vladimir Voronin, iar relaţia s-a transformat, treptat, în jigniri şi înjurături birjăreşti venite de peste Prut, persecuţii şi expulzări pentru cetăţenii României, acuze la adresa oficialilor români. Regretele preşedintelui României pentru graba de a gira ce nu putea fi girat, au fost tardive şi inutile. Iar dacă din lecţia aceasta nu se va învăţa nimic, politica externă a României în viitori ani se pregăteşte să pice la cel mai important examen al său: relaţia cu R. Moldova. Dan Dungaciu



LINK

[ Edited Tue Jan 20 2015, 03:21PM ]
Back to top
chimistul
Wed May 13 2015, 09:55PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Ca să se vadă fariseismul.....

Liderul român al unei mişcări unioniste, expulzat din Republica Moldova. Reacţia Ambasadei României la Chişinău

Autorităţile moldovene l-au reţinut şi expulzat pe George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, potrivit Mediafax.

Cetăţeanul român a primit inderdicţie de a mai intra pe teritoriul moldovean cinci ani, scrie Jurnal de Chişinău.

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, o mişcare care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, a fost reţinut miercuri de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS), iar în scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova.

În urmă cu scurt timp, George Simion a confirmat pe pagina sa de Facebook că a fost reţinut de SIS, explicând că motivul ar fi marşul unionist pe care Platforma Acţiunea 2012 îl va organiza sâmbătă în Chişinău.

"Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 ma. Sunt în vamă, expulzat cică 5 ani, aştept hârtia. Se temeau sa nu fie multă lume pe ‎16 mai‬ pentru ‎unire‬", a adăugat George Simion, în mesajul postat pe Facebook.

Serviciul moldovean de Informaţii şi Securitate nu a comentat informaţiile.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

George Simion a mai fost vizat de o interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova în decembrie 2014, dar măsura a fost anulată în doar câteva ore. George Simion explica atunci că s-a aflat în această situaţie din cauza atitudinii critice faţă de Guvernul de Chişinău.

Platforma Acţiunea 2012 va organiza sâmbătă, la Chişinău, un marş unionist.

Reacţia Ambasadei Româniai la Chişinău

Ambasada României la Chișinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reținerea cetățeanului român George Simion de către reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări, luând legătură şi cu Simion, aflat acum în drum spre România.

Informaţiile sunt prezentate de Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis miercuri seara.

"Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil – și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România", se arată în comunicat.

Ministerul adaugă că, prin Ambasada României la Chișinău, păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.

LINK

LINK
Back to top
justme
Thu May 14 2015, 01:22AM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
@chimistul
Imperiul Rus nu se dezminte.

[ Edited Thu May 14 2015, 02:31AM ]
Back to top
Ultra'
Thu May 14 2015, 09:11AM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
„Cineva se întreba alaltăieri pe facebook, cum adică autorităţile folosesc mişcarea unionistă pentru provocări. Ieri am văzut cum. Dacă vrei ca la mitingul din 16 mai să vină atâta lume câtă şi-a dorit să vină, nu-l reţii pe George Simion. Dacă vrei să vină mai multă lume, atunci îl reţii absolut neîntemeiat pe George Simion. Dacă vrei ca lumea care va veni la miting să fie calmă, îl eliberezi imediat pe Simion. Dacă vrei să superi tare lumea, îl declari pe George Simion non grata în Moldova pentru cinci ani. Dacă vrei ca lumea care vrea să vină la miting să fie calmă, televiziunea Publika nu trebuie să spună nimic despre expulzarea lui Simion, aşa cum nu a spus nimic despre mitingul de la 3 mai. Dacă vrei să aţâţi spiritele, faci o zi întreagă de Breaking News la Publika cu expulzarea lui Simion. Urmărim mai departe ce au pus la cale Plahotniuc şi cu SIS”, a comentat jurnalistul Constantin Cheianu.
Back to top
justme
Thu May 14 2015, 11:50AM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Place sau nu, acea parte de Moldova este pământ românesc. Desigur, din perspectiva Moscovei şi a copiilor ei de suflet (şi din umbră) de la Chişinău (şi nu numai), perspectiva asupra istoriei este alta. Doar s-au scris, cu neruşinare, mii de pagini despre „milenara naţiune moldovenească” care a luptat mereu, eroic, alături de fraţii ruşi, împotriva „asupritorilor” români, iar propaganda antiromânească nu s-a oprit niciodată, indiferent că regimul era la Sankt Petersburg sau Moscova, că era ţarist, comunist sau democratic. Rusia îşi face treaba.
Back to top
2 User said Thank to justme for this Post :
 djebel (14 May 2015, 14:07) , Bendis (14 May 2015, 14:50)
chimistul
Thu May 14 2015, 08:45PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Vreau să văd o reacţie demnă în primul rând a celor responsabili precum şi a celor sensibili la o asemenea decizie ostilă a unui simplu cetăţean, al unui stat membru al NATO.Se pare că noi suntem buni numai pentru pomparea de ajutoare frăţeşti, burse pentru elevi şi studenţi etc iar politicienii moldoveni sunt toţi cu ochii spre est ......
Back to top
Boribum
Thu May 14 2015, 08:55PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
Iar eu vreau un Rolls condus de Ava Gardner în tineretea ei,sa ma duca pâna în Seychelles si sa-mi citeasca din Ispirescu. Si un urs Panda care sa-mi faca un sandvis cu brânza si salata.

Cred ca avem de asteptat un pic.

Edit : sa fi stiut astia cu NATO si U.E cât o sa le pomenim numele si cum o sa-i bagam în toate ciorbele si neputintele noastre,cred ca s-ar mai fi gândit un pic înainte sa ne faca legitimatii de membru. Noi,vajnicii urmasi ai lui Decebal si Burebista,una-doua ne tot definim ca "stat membru U.E si NATO". Stiu ca am intrat în organizatiile astea doar prin performante si merit,dar totusi...

[ Edited Thu May 14 2015, 09:00PM ]
Back to top
Ultra'
Thu May 14 2015, 09:07PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Pe de alta parte serviciile lor de securitate au actionat perfect legal. Un cetatean strain (roman) le organizeaza mitinguri (pro romanesti si unioniste) si in consecinta e o amenintare la adresa statului. Acum unii pot sa faca o paralela cu Crimeea, adica si acolo au venit unii, au organizat mitinguri pro Rusia, taca paca referendum si hop alipirea la patria mama. Care e diferenta? Nu ma intelegeti gresit, sunt pentru unirea Basarabiei cu Romania, dar lucrul asta trebuie intai facut de ei, de basarabeni, prin tot ce tine de ei, inclusiv aruncarea partidului comunistilor si a altor partide pro Moscova la ghena istoriei si sa-si aleaga o directie clara spre vest, spre noi si nu sa stea cu fundul in 2 luntrii!
Back to top
chimistul
Sat May 16 2015, 11:06AM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Dresorii conștiinței naționale

O mică schimbare de orar la TVR m-a adus, în mod accidental, martor într-un spectacol eșuat de dresură. Se întâmpla într-un platou TV unde patru analiști, care mai de care mai știutori, mai dacomani, mai foști consilieri prezidențiali și, evident, mai patrioți, îl înghesuiseră pe tânărul George Simion, proaspăt expulzat din Republica Moldova. Că ce-ai căutat mă acolo? Ești nebun! Vreți să destabilizați Moldova? Că rușii abia așteaptă? Lasă-i bă pe ei, dacă vor unire, ce te bagi tu? Că doar pistolul și diagonala îți mai lipsesc! Voiau, care va să zică, să-l dreseze, să șadă blând și să cânte aceleași lozinci ca ei. Si ăsta nu voia.

M-am enervat atât de tare încât, la un moment dat, am pus mâna pe telefon și am început să le dau SMS-uri celor din platou. Ceea ce nu fac niciodată. Dar scena mi se părea absolut aberantă, nedreaptă, incredibilă.

Așa cum v-am mai spus, îl cunosc pe George. A venit anul trecut, împreună cu o colegă de la Acțiunea 2012, în biroul meu de la Europa FM. Ca să mă invite la marșul pentru Basarabia. Ce nu v-am povestit atunci este că i-am întors pe toate fețele pe acești pusti, ca să mă asigur că nu fac parte dintr-o organizație extremistă. Că na! toți se cred patrioți, dar nu voiam să mă trezesc amestecat cu vreo galerie de fotbal.

Am înțeles atunci că ceea ce fac acești tineri din România și Basarabia este să lucreze la temelia unei conștiințe naționale care nu există sau, oricum, e precară. Aici în România, mult mai precară decât în Republica Moldova. Românii nu își cunosc istoria, nici nu-i interesează să o cunoască, și chiar cei care au o vagă idee se întreabă prostește de ce ne-ar interesa de Basarabia. Conștiința Națională este în primul rând sentimentul de solidaritate cu cei de un neam ca tine.

În momentul în care te doare în paișpe de ei, că, într-adevăr, n-au ce să-ți ofere, înseamnă doar că tu, deșteptul de analist, ești un specimen al unui popor, al unui trib, dar NU al unei națiuni. Poți să-mi explici ore despre Zalmoxe și despre măreția dacilor, poți să-mi ții prelegeri despre bunul simț al ardelenilor sau despre iuțeala de minte a oltenilor, dar dacă te doare undeva de românii din Basarabia, ești, social vorbind, un poporean de secol 18.

Ei bine, George și prietenii lui au înțeles asta. Marșurile pe care ei le fac (weekendul ăsta va fi unul la Chișinău) nu au alt scop decât consolidarea unei conștiințe naționale și de o parte și de cealaltă a Prutului. Vor doar să fim conștienți de noi înșine și, cu vremea, poate și solidari.

Acesta este motivul pentru care am decis sa îi sprijin. Când citesc pe Facebook tot felul de comentarii idioate ale unor oameni (unii îmi sunt chiar apropiaţi) care pun în balanţă cu orice interesul pentru Basarabia, îmi vine să mă urc pe pereţi. Îmi dau seama cât de rudimentari suntem, noi ăştia, de dincoace de Prut, noi cei care ne considerăm superiori lor, noi cei care îi tratăm, în cel mai bun caz, pe moldoveni ca şi cum ar fi un fel de români de mâna a doua. Şi mă doare când văd asta, căci eu am fost acolo şi ştiu cum sunt ei. Îmi dau seama cât de rău ne-au atins comunismul şi o falsă istorie în temelia fiinţei naţionale şi mă simt atât de neputincios.

Revenind la dezbaterea TV care m-a scos din pepeni… Puștiul s-a descurcat bine acolo cu cei patru analiști. I-a tratat de superioritate și oportunism, chiar dacă unul dintre ei îl tot trimitea doct să mai citească istorie, fără să aibă probabil habar că genul acesta de atitudine defetist-oportunistă au mai avut-o și alți papagali înaintea lui, în momente critice precum 1859, 1916, 1939 sau 1940. Istoria a trecut peste ei.

Nu, așa este, nu putem forța Unirea, nici nu trebuie, ea va veni, dar va veni numai dacă o vrem. Și n-avem cum să o vrem dacă nu avem cel puțin conștiința unei națiuni.

Cât despre acuzațiile că ar fi legionari sau fasciști, insinuate la adresa celor de la Acțiunea 2012, uitați-vă ce se întâmplă acum la Chișinău ca să vedeți cum acționează fasciștii putiniști ai lui Usatii – s-au dus peste Chirtoacă în ședința de Consiliu Local ca să îl tragă de urechi și să-l umilească, apoi s-au dus să bată muncitorii unei firme care făcea lucrări pentru primărie. Şi, sunt convins, acesta este doar începutul.

Tinerii moldoveni răspund doar cu marșuri pașnice în care își manifestă opțiunea europeană, pe care ei o au indiferent că o consideră inoportună marii analiști și politruci de la București, așa cum nici Iliescu n-a considerat-o oportuna acum 25 de ani.

LINK
Back to top
justme
Mon May 18 2015, 03:41PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Control de la Moscova. Prezenţă militară rusească în Republica Moldova

Rusia continuă să investească în prezenţa sa militară din Republica Moldova. Recent, acolo au fost instalate pentru forţele ruse noi puncte de control mobile de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. Are amănunte corespondentul nostru la Moscova, Liviu Iurea.

Noile containere sunt fabricate din materiele speciale, foarte bine izolate termic şi rezistente la foc şi umezeală. Potrivit colonelului Oleg Kocetkov, purtătorul de cuvânt al Districtului militar Vest al Federaţiei Ruse, aceste puncte de control mobile sunt rezistente şi la diverse substanţe chimice şi pot fi exploatate fără nicio problemă pe o perioadă de cel puţin 15 ani.

În regiunea separatistă transnistreană este dislocat aşa-numitul grup operativ al forţelor ruse, care din punctul de vedere al Moscovei, are misiunea de pază a depozitelor de muniţie ale fostei armatei a XIV-a şi de menţinere a păcii în regiune.

Autorităţile Republicii Moldova, în repetate rânduri, au cerut în mod oficial, chiar şi de la tribuna Adunării Generale a ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria şi înlocuirea lor cu o misiune civilă internaţională. De fiecare dată, Moscova accentueză faptul că forţa de pace rusă nu a permis până acum escaladarea conflictului de pe Nistru şi subliniază că o retragere a efectivelor militare din regiune este posibilă doar după reglementarea politică definitivă a diferendumului transnisitrean.

LINK

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.